Σήμα κατατεθέν η ποιότητα των ελληνικών προϊόντων

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η 24η Διεθνής Έκθεση Τροφίμων-Ποτών-Μηχανημάτων & Εξοπλισμού «Detrop» που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στους χώρους Διεθνούς Έκθεσης.

Η πολύ καλή διοργάνωση της ΔΕΘ είχε την αμέριστη και ουσιαστικά στήριξη του Συνδέσμου Ελλήνων Εισαγωγέων Τροφίμων και Ποτών Εξωτερικού (Σ.ΕΛ.Ε.ΤΡΟ.Π.Ε.) που υπήρξε συνδιοργανωτής, έφερε εξαιρετικά αποτελέσματα και άφησε ευχαριστημένους τους εκθέτες αλλά και τους επισκέπτες.

Το εκθεσιακό «δίδυμο» τροφίμων και ποτών Detrop-Oenos, που διοργάνωσε από τις 26 Φεβρουαρίου έως την 1η Μαρτίου η ΔΕΘ-Helexpo, αφού κατάφερε να προσελκύσει 25.850 επισκέπτες, μέγεθος αυξημένο κατά 23% έναντι της προηγούμενης διοργάνωσης. Η παρουσία του κόσμου ήταν μαζική, ιδιαίτερα το Σαββατοκύριακο και αποτύπωσε τόσο το ενδιαφέρον γύρω από τους δύο ζωτικούς για την εθνική οικονομία κλάδους όσο και την αρτιότητα της διοργάνωσης των εν λόγω εκθέσεων, που κάλυψαν μια ευρεία γκάμα προϊόντων από όλη την Ελλάδα.

Εντονος ήταν και ο διεθνής «αέρας» που χαρακτήριζε τις δύο εκθέσεις, με τον αριθμό των ξένων εμπορικών επισκεπτών να αυξάνεται κατά 40%. Πέραν των προσκεκλημένων ξένων επαγγελματιών, που ανήλθαν σε 250 και προέρχονταν από περισσότερες από 30 χώρες, υπήρξαν και ανεξάρτητες επισκέψεις που εμπλούτισαν το διεθνές «μενού». Συνολικά πραγματοποιήθηκαν πάνω από 3.000 ραντεβού μεταξύ των ξένων και των ελληνικών επιχειρήσεων. Αίγυπτος, Βουλγαρία, Γερμανία, Δανία, Κύπρος, Λευκορωσία, Λίβανος, Λουξεμβούργο, Νορβηγία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Εσθονία, Τσεχία, Αυστρία, Βρετανία, Ολλανδία, Ιταλία, Αλβανία, Αυστραλία, Βέλγιο, Ιράκ, Ισραήλ, Ρωσία, Πορτογαλία και άλλες χώρες έδωσαν δυναμικό «παρών».

Σημειώνεται ότι η 24η Διεθνής Έκθεση Τροφίμων-Ποτών-Μηχανημάτων & Εξοπλισμού «Detrop» και η 5η Διεθνής Έκθεση Οίνου «Oenos» φιλοξένησαν φέτος περισσότερους από 500 εκθέτες, σε επτά περίπτερα.

Μαζική ήταν η συμμετοχή και στις παράλληλες εκδηλώσεις των δύο εκθέσεων, που περιλάμβαναν πλούσιες δράσεις και πολύ θέαμα, όπως ήταν ο 9ος Διαγωνισμός Μαγειρικής Νότιας Ευρώπης και ο 15ος Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου Θεσσαλονίκης, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον υπήρξε για το Πανελλήνιο Συνέδριο με αντικείμενο το κρέας και τα προϊόντα του «Από τον στάβλο στο πιάτο», αλλά και για την ημερίδα «Θρησκευτικές πιστοποιήσεις και εξαγωγές τροφίμων και συστατικών τροφίμων».

Ο ΣΕΛΕΤΡΟΠΕ δείχνει το δρόμο…

Ο ΣΕΛΕΤΡΟΠΕ έδωσε δυναμικό παρών στη φετινή διοργάνωση της Θεσσαλονίκης. Δεκάδες μέλη του Συνδέσμου με τα περίπτερά τους «έκλεψαν» τις εντυπώσεις και προκάλεσαν έντονο ενδιαφέρον των επισκεπτών οι οποίοι ενημερώθηκαν για τις δράσεις, τους σχεδιασμούς και την εξωστρέφεια. Ο πρόεδρος του, Αριστοτέλης Καρβέλας, από την πρώτη μέρα της έκθεσης τόνισε πως τα ποιοτικά ελληνικά προϊόντα μπορούν να δώσουν το συγκριτικό πλεονέκτημα σε έναν εστιάτορα και να προσελκύσουν κόσμο. Σε αυτή τη βάση, δόθηκε στη διάρκεια της έκθεσης, το πρώτο σήμα πιστοποίησης σε ελληνικό εστιατόριο του εξωτερικού που χρησιμοποιεί πιστοποιημένα ελληνικά προϊόντα. Μια εξέλιξη που άργησε αλλά έγινε, έστω κι αν δεν υποστηρίζεται ακόμη από κάποιον δημόσιο φορέα, με το υπουργείο Γεωργίας να δείχνει ενδιαφέρον και σύντομα αναμένονται ευχάριστες εξελίξεις.

Ο κ.Καρβέλας μίλησε στον «Europolitis» τόσο για την Detrop όσο και για τις ενέργειες του ΣΕΛΕΤΡΟΠΕ. Παράλληλα, έκανε γνωστές δράσεις που θα ακολουθήσουν το προσεχές διάστημα.

- Κ.Καρβέλα, μιλήστε μας για τις δράσεις του Συνδέσμου το τελευταίο διάστημα και για το σήμα που δόθηκε στο πρώτο εστιατόριο;

«Οι δράσεις μας είναι παρά πολλές τα δυόμιση τελευταία χρόνια. Στην Διεθνή Εκθεση ANUGA το 2013 η Γενική Συνομοσπονδία Εμπορίου Ελλάδος, ο πρόεδρός της κ.Βασίλης Κορκίδης κι εγώ ως πρόεδρος του ΣΕΛΕΤΡΟΠΕ, υπογράψαμε για τη δημιουργία ενός σήματος για την ελληνική γαστρονομία και την ποιοτική ανάπτυξη της εστίασης στην Ευρώπη. Ηταν μια ανάγκη τουλάχιστον 10 ετών που έγινε πραγματικότητα. Στη διάρκεια της φετινής Detrop είχαμε την ευκαιρία να δώσουμε το πρώτο σήμα σε εστιατόριο. Πρόκειται για ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Συνδέσμου, τον Ηλία Νικολάου, που τον τελευταίο χρόνο πέρασε και στην εστίαση. Τόσο ο Ηλίας όσο και ο Σύνδεσμός μας πιστεύουμε ότι ο πολιτισμός, η κουλτούρα, ο τουρισμός και το ποιοτικό ελληνικό προϊόν είναι η εστίαση. Εχουμε ήδη 160 εστιατόρια που μέσα στις επόμενες ημέρες θα παραλάβουν το σήμα. Ο φορέας αριθμεί αρκετές χιλιάδες εστιατόρια και μέσα από τις διαδικασίες και τα δίκτυα που υπάρχουν ξεκινά το πρώτο βήμα που λέγεται ποιοτική αναβάθμιση με ένα σήμα ελληνικής ποιότητας στη γαστρονομία».

- Ποιες άλλες διαδικασίες και εργαλεία θα πρέπει να αναπτυχθούν ώστε να λάβει ένας εστιάτορας το σήμα;

«Η διαδικασία αναδοχής του σήματος είναι η πεπατημένη των 26 ετών που έχει η ιταλική κουζίνα και πιστοποιεί την υποστήριξη του σήματος για τα ιταλικά προϊόντα. Το πρώτο πιλοτικό κομμάτι η διετία 2015-16 είναι μέσω των δικτύων και την επιβεβαίωση τιμολογίων αγοράς των ελληνικών προϊόντων. Αν αυτό διακυμανθεί αρνητικά, τότε ο εστιάτορας χάνει το σήμα. Όσο αυτό προστίθεται τόσο το σήμα θα αναβαθμίζεται. Η πρόσκληση και η πρόκληση που δόθηκε στα εστιατόρια να συμμετέχουν στο ΣΕΛΕΤΡΟΠΕ με έναν εκπρόσωπο ανοίγει ένα διπλό δίαυλο επικοινωνίας προβολής προς τον έμπορο που δεν είναι μέλος μας και τον εστιάτορα που προμηθεύεται από αυτόν. Εχουμε δύο κανάλια προσέγγισης νέων μελών. Η Detrop ήταν φέτος αρκετά δυναμική και ουσιαστική μετά από τρεις ενέσεις παρέμβασης του ΣΕΛΕΤΡΟΠΕ που ξεκίνησε κι έδωσε πνοή. Δε λέμε πως εμείς είμαστε κυρίαρχοι, αλλά μεταφέραμε το μήνυμα της ανάγκης να ανασυντάξουμε τις δυνάμεις του ποιοτικού ελληνικού προϊόντος και να μπούμε σε μια διαδικασία επικοινωνίας για το πώς θα γίνει καλύτερο το δίκτυο και ο έμπορας υποστηρίζοντας το ελληνικό προϊόν. Σήμερα σχεδιάζουμε πλέον να ξεκινήσουμε άμεσα εκπαιδευτική υποστήριξη σε όσους δεν την έχουν. Εμείς έχουμε τη φιλοσοφία ότι η προστιθέμενη αξία πρέπει να περάσει και προς τον παραγωγό και προς τον έμπορα και προς τον εστιάτορα. Ετσι, έχουμε δύο νέα εργαλεία, πρώτο, δημιουργούμε την εκπαίδευση των πωλητών από τους οινοποιούς μέσα στα οινοποιεία που με τη σειρά του θα μεταλαμπαδεύσει την εκπαίδευση αυτή στον εστιάτορα. Το δεύτερο είναι ένα ελληνικό φεστιβάλ οίνου στις διεθνείς αγορές. Στο σχεδιασμό που έχουμε ήδη κάνει, την πρώτη μέρα καλούμε τους σομελιέ και τους σεφ της τοπικής αγοράς. Ο ουρανίσκος του ειδικού μεταλαμπαδεύει και μεταφέρει το ελληνικό προϊόν και το βάζει δίπλα σε ένα γερμανικό, σουηδικό ή αμερικάνικο πιάτο. Τη δεύτερη μέρα θα καλέσουμε τα δίκτυα οπότε πολλαπλασιάζουμε τα τοπικά δίκτυα και την πώληση και την τρίτη μέρα κλείνουμε με υψηλού επιπέδου πελάτη που δε θα έχει πρόβλημα να πληρώσει το οποιοδήποτε τίμημα ώστε να γευτεί και να ταξιδέψει στις οινολογικές ιδιαιτερότητες. Ηδη μας έχει ζητηθεί να προχωρήσουμε σε μια τέτοια εκδήλωση στο Παρίσι, στο Μιλάνο, ενόψει μάλιστα και της παγκόσμιας έκθεσης γαστρονομίας, στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη. Αυτή η υποστήριξη και ο σχεδιασμός είναι τόσο στοχευμένος με τη συνεργασία και των εθνικών φορέων που ελπίζουμε να έχουμε, έχουμε ήδη μιλήσει κατ’ίδίαν με τον υφυπουργό Γεωργίας που ο ίδιος είναι παραγωγός έχει πιάσει το χώμα και ξέρει τι σημαίνει να μαζεύεις τον τρύγο. Είμαστε πολύ αισιόδοξοι γιατί η βάση του συνδέσμου μεγαλώνει, οι προτάσεις ανάπτυξης και ανασύνταξης των νέων δράσεων πολλαπλασιάζονται, ας μας δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος για να μπορέσουμε να μπούμε σε αυτές τις δράσεις δυνατοί και να φέρουμε το κέρδος προς όλες τις πλευρές».

- Περιμένετε την υποστήριξη του ελληνικού κράτους για το σήμα πιστοποίησης;

«Αυτός είναι ο έκτος υπουργός Ανάπτυξης και ο τέταρτος υπουργός Γεωργίας. Θεωρούμε πως ο νυν υφυπουργός Γεωργίας, που είναι ένας μάχιμος παραγωγός, επιτέλους αντιλήφθηκε ότι πρέπει, μετά από τόσα χρόνια που παρακαλάμε, να πιστοποιήσουμε την ελληνική κουζίνα. Το φωνάζουμε πως δεν υπάρχει τόσα χρόνια ένας που να λέει πως αυτή είναι η χαρτογράφηση της ελληνικής κουζίνας. Όταν έχουμε μια πιστοποιημένη κουζίνα, έχουμε πολλαπλάσια προϊόντα, πολλαπλάσιες πωλήσεις, έχουμε περιφερειακή ανάπτυξη, αυτό που θέλει ο μέσος και μικρός παραγωγός στην Ελλάδα. Μας υποσχέθηκε ότι θα δημιουργηθεί άμεσα και γρήγορα η πιστοποίηση, κάτι που το έχουν όλα τα κράτη εκτός από την Ελλάδα».

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Detrop 2015 απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες και απονεμήθηκαν τα πρώτα σήματα πιστοποίησης ελληνικής μεσογειακής κουζίνας.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Europolitis

Το e-mail σας*
CAPTCHA Image
κωδικός captcha*
   επαναφόρτωση

Joomla 3.0 templates. All rights reserved.