Λευκό τυρί «φέτα» προέλευσης Γαλλίας και Δανίας στην αγορά των ΗΠΑ

Επιστολή-απάντηση του ΥΠ.ΕΞ. / Πρεσβεία Παρισίων / Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων προς τον κ. Μιχάλη Αρβανίτη, σχετικά με την καταγγελία για την ΠΟΠ ονομασία "Φέτα".

Σε συνέχεια προς ανωτέρω σχετική αλληλογραφία σας ενημερώνουμε για τα κάτωθι:

- Το λευκό τυρί “ValbresoFetaκαι fetaLight” παράγεται μεν στη Γαλλία από τον Όμιλο επιχειρήσεων Lactalis, στην περιοχή Roquefort-sur-Soulzon και συγκεκριμένα με αμνούς της φυλής Lacaune, δεν διατίθεται στη χώρα, δεδομένου ότι προορίζεται για εξαγωγές σε τρίτες χώρες.

- Σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία για τα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ, η φέτα εντάσσεται στην κατηγορία των γενόσημων (generic) προϊόντων, δηλαδή με γενικευμένη χρήση και παρουσία, προκειμένου να μην ταυτίζονται από τους καταναλωτές με συγκεκριμένη προέλευση. Επιπλέον, από το Μάρτιο 2011 η αμερικανική Ένωση Παραγωγών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (IDFA) έγινε μέλος της διεθνούς πρωτοβουλίας εναντίον της προστασίας τροφίμων, μέσω του καθεστώτος ΠΟΠ και ΠΓΕ (Consortium for Common Food Names), πρωτοβουλία η οποία αναμένεται να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις προσπάθειες αναγνώρισης της φέτας ως αμιγούς ελληνικού προϊόντος.

- Όσον αφορά συγκεκριμένα τη Γαλλία, η αρμόδια υπηρεσία της περιφέρειας παραγωγής του εν θέματι τυριού είναι η Direction départementale de la cohésion sociale et de la protection des populations (DDCSPP) de l'Aveyron (9 ruedeBruxelles, BP 3125, 12031 RODEZCEDEX 9, τηλ : 0033 5 65 73 52 00, φαξ: 0033 5 65 73 52 01, E-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ). Σημειώνουμε δε ότι με την αντίστοιχη αρμόδια υπηρεσία της περιφέρειας Παρισίων, DirectionDépartementaledelaProtectiondesPopulations -ServiceCommerceetDistribution(8 rueFroissart, 75153 PARISCEDEX 03, τηλ : 0033 1 40 27 16 00, φαξ : 0033 1 42 71 09 77 /0033 1 42 71 09 14, E-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) που υπάγεται στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών  ( http://www.economie.gouv.fr/dgccrf/coordonnees-des-DDPP-et-DDCSPP ) το Γραφείο μας έχει ανταλλάξει εκτενή αλληλογραφία ως προς το θέμα της φέτας, προκειμένου να αρθεί σε προϊόντα που δεν έχουν δικαίωμα χρήσης της εν λόγω ονομασίας εντός της γαλλικής επικράτειας.

-Το Γραφείο μας προέβη ήδη σε αποστολή ερωτήματος προς την ανωτέρω αρμόδια γαλλική αρχή, προκειμένου να διερευνήσουμε, από πλευράς μας, τη νομοθετική βάση επί της οποίας στηρίζεται η παραγωγή του προϊόντος τύπου «φέτας» στη Γαλλία και εξαγωγή του στην αγορά των ΗΠΑ, καθώς και την επιβολή κυρώσεων στην υπεύθυνη εταιρεία παραγωγής.

Ο Προϊστάμενος

Παναγιώτης Ζάραγκας

Σύμβουλος ΟΕΥ Α΄

Newsletter

Το e-mail σας*
CAPTCHA Image
κωδικός captcha*
   επαναφόρτωση


Joomla 3.0 templates. All rights reserved.