Mikroulis Star Transport e.K

«Σύλληψη οδηγών γερμανικής μεταφορικής εταιρείας «Mikroulis Star Transport e.K» και κατάσχεση του φορτηγού με την κατηγορία πάρανομης μεταφοράς λαθρομεταναστών».

Η Εταιρεία Mikroulis GmbH είναι μία γερμανική εταιρεία με έδρα το Αννόβερο. Ιδρύθηκε το έτος 1986 και ασχολείται με εισαγωγές ελληνικών τροφίμων και ποτών από την Ελλάδα στη Γερμανία. Τα εισαχθέντα προϊόντα προωθούνται σε όλη τη Βόρεια Γερμανία. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εταιρεία που ασχολείται με αυτό το αντικείμενο στη Γερμανία. Επιπλέον ο διευθύνων σύμβουλός της, ο κύριος Αθανάσιος Μικρούλης, είναι ενεργό μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο του «Συνδέσμου Ελληνικών Τροφίμων και Ποτών Εξωτερικού» (ΣΕΛΕΤΡΟΠΕ) με έδρα τις Βρυξέλλες, του οποίου ο σκοπός είναι επίσης η προώθηση ελληνικών προϊόντων, τροφίμων και ποτών, στο εξωτερικό.

Η Εταιρεία πέρα από την εξαγωγή και προώθηση των ελληνικών προϊόντων φροντίζει και για τη μεταφορά τους στο εξωτερικό. Για να καλυφθούν οι ανάγκες της προώθησης και μεταφοράς, ιδρύθηκε το έτος 2009 η Εταιρεία «Mikroulis Star Transport e.K» με έδρα επίσης το Αννόβερο. Η Εταιρεία αυτή αντιμετώπισε στο παρελθόν και εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με τις τοπικές ελληνικές Αρχές στα Λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας κατά την εκτέλεση των εργασιών της στο πλαίσιο των μεταφορών στην Ελλάδα.

Ενώ οι οδηγοί της Εταιρείας είναι πλήρως ενημερωμένοι για τον κίνδυνο των λαθρομεταναστών, οι συνθήκες που επικρατούν στα Λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας καθιστούν οποιαδήποτε προφύλαξη από το ενδεχόμενο να εισέλθουν λαθρομετανάστες στο φορτηγό άκαρπη. Οι λαθρομετανάστες κυκλοφορούν ελεύθεροι στο χώρο των λιμανιών, ειδικότερα στην Πάτρα, στο χώρο, όπου ζυγίζουν τα φορτηγά. Οι λαθρομετανάστες ανεβαίνουν στο φορτηγό, οι οδηγοί καλούν την συνδρομή των λιμενικών αρχών ή της Τροχαίας, οι οποίες τους ενημερώνουν ότι δεν έχουν καμία αρμοδιότητα να κατεβάσουν τους λαθρομετανάστες από το φορτηγό και ζητούν από τους οδηγούς να προβούν στις κατάλληλες ενέργειες. Κι ενώ οι οδηγοί κινδυνεύοντας την σωματική τους ακεραιότητα μη γνωρίζοντας, αν οι λαθρομετανάστες τους επιτεθούν, τους κατεβάζουν, αυτοί αφήνονται στην συνέχεια ελεύθεροι από τις Αρχές. Ταυτόχρονα συχνά προκαλούν ζημιές στο φορτηγό, σκίζοντας το μουσαμά ή παραβιάζοντας τις κλειδαριές.

Επίσης έχει τύχει να εισέλθει λαθρομετανάστης στο φορτηγό μέσα στο πλοίο, αφού προηγουμένως είχε ελεχθεί από το Λιμεναρχείο και τον οδηγό και διαπίστωθηκε ότι δεν βρίσκεται λαθρομετανάστης. Αυτό σημαίνει ότι κατά κάποιο τρόπο οι λαθρομετανάστες πετυχαίνουν να επιβιβασθούν στο πλοίο και να αναζητήσουν στην συνέχεια φορτηγό.

Οι οδηγοί της Εταιρείας «Mikroulis Star Transport e.K» εμπλέχθησαν πρόσφατα σε υπόθεση μεταφοράς λαθρομεταναστών. Συγκεκριμένα στις 17.02.2014, ενώ το φορτηγό της Εταιρείας ήταν σταθμευμένο στο Λιμάνι της Ηγουμενίτσας με σκοπό να ταξιδέψει για Ιταλία, διαπιστώθηκε από τον ένα οδηγό η παραβίαση της κλειδαριάς. Ενώ ο ίδιος ο οδηγός πήγε με το φορτηγό στην Πύλη του Λιμανιού να δηλώσει το γεγονός, φοβούμενος να ελέγξει μόνος του το φορτηγό, η περιγραφή των γεγονότων στην Έκθεση Σύλληψης των οδηγών και του λαθρομετανάστη, ο οποίος βρέθηκε εν τέλει, δεν αναφέρεται το γεγονός αυτό. Το από 18.02.2014 έγγραφο προσαγωγής κατηγορουμένων προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσπρωτίας αναφέρει σχετικά:

«...σε γενόμενο έλεγχο από προσωπικό Υπηρεσίας μας, μετά από ενημέρωση υπαλλήλου ιδιωτικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών ασφάλειας του Ο.Λ.ΗΓ. στην είσοδα λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, στο υπ’ αριθμ. Κυκλ. ΗΑΑ658 Φ/Γ όχημα (Γερμανίας) μετά του υπ’ αριθμ. Κυκλ. ΗΑΑΑ659 επικαθήμενου, με οδηγό τον (Α) και συνοδηγό τον (Β), διαπιστώθηκε ότι μετέφεραν εντός του επικαθήμενου τον (Γ), άνευ ταξιδιωτικών εγγράφων, με σκοπό οι (Α) και (Β) να τον μεταφέρουν λάθρα στο εξωτερικό.»

Στο σημείο αυτό η αναφορά στο έγγραφο είναι εσφαλμένη. Η ενημέρωση δεν έγινε από υπάλληλο ιδιωτικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών ασφάλειας αλλά από τον ίδιο τον οδηγό, ο οποίος προηγουμένως είχε διαπιστώσει ότι παραβιάσθηκε η κλειδαριά του επικαθήμενου. Ο ίδιος πήγε στον υπάλληλου του Λιμανιού στην είσοδο, για να γίνει ο έλεγχος. Από το ανωτέρω έγγραφο ή και την υπόλοιπη δικογραφία δεν προκύπτει τί είχε πέσει στην αντίληψη του δήθεν υπαλλήλου της ιδιωτικής εταιρείας, προκειμένου να ενημερώσει ο ίδιος τη λιμενική αρχή.

Οι οδηγοί της Εταιρείας συλλήφθηκαν και ανακρίθηκαν, ενώ ο ίδιος οδηγός έκανε την αναφορά στην υπηρεσία του Λιμενικού, προκειμένου να διεξαχθεί ο έλεγχος. Στη δικογραφία δεν υπάρχει κατάθεση από υπάλληλο ιδιωτικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών ασφάλειας, γεγονός το οποίο μας προβληματίζει.

Κατά την ανάκριση, ο ένας οδηγός, Αρμένιος, δεν ενημερώθηκε ότι είχε το δικαίωμα να ζητήσει δικηγόρο. Επίσης τον έβαλαν να υπογράψει έγγραφο, το περιεχόμενο των οποίων δεν κατάλαβε.

Οι συνθήκες φυλάκισης των δύο οδηγών, οι οποίοι κρατήθηκαν για 48 ώρες, χωρίς να είναι υπαίτιοι, ήταν απάνθρωπες και θύμιζαν κλουβί ζώου, με έναν τσιμεντένιο πάγκο και δύο κουβέρτες βρώμικες. Ο ένας οδηγός, ο κ. Ράπτης, ο οποίος έχει προβλήματα υγείας λόγω νεφρικής ανεπάρκειας, έπρεπε να μεταφερθεί σε Νοσοκομείο στους Φιλιάτες, αφού προηγουμένως μεσολάβησε ο αδελφός του, αστυνομικός υπάλληλος στα Ιωάννινα. Το φορτηγό της Εταιρείας κατασχέθηκε για τρεις εβδομάδες. Λόγω κωλύματος του αρμόδιου Εισαγγελέα, η όλη διαδικασία της απελευθέρωσης των οδηγών και της άρσης της κατάσχεσης του φορτηγού καθυστέρησε αδικαιολόγητα. Γνωρίζουμε από άλλα περιστατικά άλλων μεταφορικών, ότι το βούλευμα για την έκδοση του φορτηγού εκδίδεται μέσα σε τέσσερις μέρες. Η Εταιρεία ενημερώθηκε στην συγκεκριμένη περίπτωση ότι λόγω Τσικνοπέμπτης ο Εισαγγελέας δεν είχε χρόνο να ασχοληθεί.

Όλα τα ανωτέρω δεν είναι δυνατό να συμβαίνουν. Θεωρούμε ότι με τις δραστηριότητες της Εταιρείας προωθούμε τις ελληνικές εξαγωγές, ενισχύουμε την Ελληνική Οικονομία. Δεν είναι δυνατό να αντιμετωπίζουμε τέτοια προβλήματα κατά την εκτέλεση των εργασιών μας και να υφιστάμεθα τις παραπάνω ζημιές. 

Αθανάσιος Μικρούλης, Διευθύνων Σύμβουλος

Newsletter

Το e-mail σας*
CAPTCHA Image
κωδικός captcha*
   επαναφόρτωση


Joomla 3.0 templates. All rights reserved.